Sydhavnen under forandring
Sydhavnen er under stor forandring - Ta' med ud og se hvad der er tilbage af det gamle socialdemokratiske kvarter - som udover de gamle arbejder lejligheder, byder på hemmelige grønne oaser og smukke kanal-lejligheder
Sydhavnen er under stor forandring - Ta' med ud og se, hvad der er tilbage af det gamle socialdemokratiske kvarter, som udover de gamle arbejderlejligheder byder på hemmelige grønne oaser og smukke kanal-lejligheder
Vi starter i det gamle sydhavnskvarter ca. 5 km fra Rådhuspladsen i København - også kaldet Kongens Enghave - et af de første kvarterer i København skabt af arbejderbevægelsen. Mange af gadenavnene refererer til socialdemokrater og folk fra arbejderbevægelsen. Vi går rundt i kvarteret omkring "Karens Minde", som er den ældste bygning i området fra 1878 - tidligere "åndsvageinstitution" som det blev kaldt - nu kulturhus. Området er en lille grøn oase med den smukke træ-bygning "Dansepavillonen", hvor der stadigvæk bydes op til tango. Derudover finder vi heste og kaniner, som passes af børnene i området.
Vi fortsætter videre gennem de krogede træer og når til haveforeningerne med deres helt eget landsbyliv - hvor Erik Clausen blev inspireret til sangen "Mormors koloni-havehus" - og vi ser tydeligt hvorfor. Anisette og Thomas Koppel har også boet i havehusene, og tidligere statsminister Anker Jørgensen boede indtil for få år siden i én af de ældste arbejderlejligheder i Sydhavnen. Han sås indtil for få år siden ofte i Sydhavnen.
Efter at have snuset til den gamle del af Sydhavnen kører vi videre til den splinternye del ved Sluseholmen og Teglholmen. Vi går rundt i området og hører om, hvordan det er at bo i de nye kanal-lejligheder. Ved slusen ligger Valby Bådelaug, som har hyggelige faciliteter til en god kop kaffe og et stykke kage. Ved slusen kan vi være heldige at se kajakroere, som udfordrer hinanden ved at "rafte" i den stærke strøm ved slusen samt lystfiskerne, som troligt står der hver dag, hvor der bliver fanget hornfisk og andre fisk afhængig af sæsonen.
Vi fortsætter turen, og vi laver flere stop undervejs, bl.a. med udsigt til havnen og "Nokken", den gamle lodseplads, som nu er et Klondyke-område tæt op ad de helt nye penthouse-lejligheder, som skyder op på Islands Brygge. Undervejs hører vi om udviklingen i havnen, som har gået fra at være en industrihavn med forurenet vand til et område, hvor man fisker, bader og eksperimenterer med østers- og muslinge-udsætning.
Vi kører over Langebro og langs Islands Brygge og ender turen ved træbarakkerne i Ballonparken fra 1872, hvor vi går en tur gennem området, som også kaldes "lille Christiania".